Arbequina.cat

Els origens

La història d’una família i el seu amor per l’oli.

Podem començar la nostra història molts segles enrere a Occitània i Gascunya, on els nostres avantpassats sobrevivien en un context molt hostil marcat per les guerres, les necessitats econòmiques, i les grans epidèmies com la pesta negra. Segurament els nostres parents llunyans van anar a parar a l’actual Anoia gràcies a una onada migratòria cap a les terres del sud, després de la conquesta de terres a la Catalunya Nova. 

Ivorra i Castellfollit de Riubregós van ser els pobles escollits per establir-se, pobles de la Catalunya interior amb una gran importància en aquella època tant espiritual com política, ja que el riu Llobregós marcava el límit del Califat de Còrdova i la Marca Hispànica de Carlemany. 

Tot i el canvi d’ubicació, les dificultats no es van aturar. Els habitants d’aquell indret intentaven sortir endavant suportant sequeres, epidèmies i guerres amb treball abnegat a les terres i moltes vegades fent de traginers, transportant sal de les mines de Cardona i oli d’oliva i altres productes fins Manresa, Barcelona, Vic, Berga o Girona. Ingredients imprescindibles per a la cuina del dia a dia però també per poder conservar aliments.

Com tants d’altres habitants de la Catalunya central, a mitjans del segle XIX un d’aquests traginers d’oli, Joan Millàs, va decidir buscar fortuna a un altre indret amb més possibilitats i va deixar el seu Castellfollit de Riubregós natal.

Feia poc que s’havien obert noves vies de transport i havien arribat els primers trens a la zona, fet que va provocar que la feina de traginer perdés part de la seva utilitat. Joan Millàs i la seva família, van començar un llarg periple que els va dur a Manresa, Sant Andreu del Palomar, i finalment es van instal·lar a Calella el 1868. Allà van continuar amb el seu ofici, portant el millor oli d’oliva des de les terres agrícoles fins a les ciutats. Altres membres de la família van continuar aquesta petita diàspora cap a València, o traspassant l’Atlàntic cap a Amèrica, i fins i tot a Austràlia.

Origens

A Calella el negoci va arrelar i va començar a créixer. Des d’aquell moment la família ha continuat generació rere generació conreant el seu amor per l’oli d’oliva. Els pares han cedit el testimoni als fills i aquests han incorporat noves visions i tècniques a l’experiència acumulada.

La família Millàs ha continuat amb la tradició i els valors ancestrals de l’Oli d’Oliva Verge Extra, que ha transmès de pares a fills i filles, i ho han fet superant entrebancs i celebrant noves fites aconseguides al voltant d’una taula, com ho fa qualsevol família.

Amb la intenció de recuperar i revaloritzar les terres que ja conreaven els ibers a l’antiga Ilercavònia, a les Terres de l’Ebre, els Millàs es van unir a la família Benet i Miol. D’aquesta unió en sorgeix un nou concepte de sostenibilitat i equilibri en l’agricultura que dóna com a primer fruit l’oli Salvatge, un brut nature del suc de l’oliva catalana. 

Gràcies a aquesta passió i la llarga experiència acumulada neix Arbequina.cat, un projecte familiar que vol contribuir a posar en valor l’Oli d’Oliva Verge Extra del nostre territori, fet amb les millors olives arbequines.

Les històries i vicissituds que aquí hem explicat podrien ser el reflex de tantes famílies de diferents orígens que dia rere dia treballen en el nostre petit món agrícola. Famílies com la Vila o Xumetra de Calella o Labaila, Llecha, Forcades, Agramunt, Barbero, Cervelló, Daura, Ferrús, Bages, Sangrà, casa Oriol i casa Gualda, de les Terres de l’Ebre, sense oblidar els fundadors del Síndicat Agrícola de Flix. Persones que segles enllà van decidir continuar lluitant per un futur lligat a la terra i els seus fruits.